Have

Fordele og ulemper ved en sydvendt have

 

Vores baghave er sydøstvendt, hvilket betyder, at vi har en del sol i løbet af dagen. Især morgen og eftermiddag skinner solen dejligt i vores have. Men hvad hvis din have vender mod syd, hvad er fordele og ulemper? Det diskuterer vi i denne blog.

De vigtigste fordele og ulemper ved en sydvendt have er:

Fordele

Meget sol
Meget lys
Mange planter vokser let
Mindre påvirket af fugt, alger og mos
Tørring af tøj
Mindre opvarmning
Ulemper

Meget sol
Det kan blive meget varmt
Spray mere
Havemøbler og puder kan falme
Huset varmer mere op
Forsiden af ​​huset er mere følsom over for fugt, alger og mos
Når du læser videre, vil vi gå mere i detaljer om fordele og ulemper. Vi forklarer også, hvordan du kan finde ud af, hvad din haves placering er, hvorfor en sydvendt have har mere sol og om dit hus er mere værd, hvis du har en sydvendt have. Vi har også lavet en lille liste over planter, der gør sig godt, når man har en sydvendt have.

Fordelene ved en sydvendt have
Når din have er sydvendt, giver det flere fordele. Vi vil komme nærmere ind på de førnævnte fordele.

Altid sol
I løbet af dagen kan du nyde solen i lang tid. Din have har mange soltimer, især på sommerdage. Om foråret skinner solen allerede mere i din have end i haver med en anden placering. Dette giver dig mulighed for at nyde haven hurtigere. Det er også meget hyggeligere om efteråret med en sydvendt have. Er du en rigtig solelsker, vil du helt sikkert have en sydvendt have.

Meget lys
Meget sol betyder selvfølgelig også meget lys. Mere lys i haven har flere fordele, såsom planter, der vokser bedre og er mindre påvirket af fugt, alger og mos. Også meget lys i haven skaber ofte mere hygge.

Lettere at dyrke planter
Mange haveplanter kan godt lide varme og lys, så de vokser ofte bedre, end når de er et sted, hvor det er køligere, og hvor det er mørkere.

Mindre påvirket af fugt, alger og mos
Fordi solen skinner meget i haven, har du mindre problemer med fugt. Når din have mange steder ofte er mørk, kan alger vokse bedre. Resultatet af flere alger betyder, at din belægning bliver grøn hurtigere.

Mindre opvarmning
Fordi solen skinner på huset i lang tid, skal du varme mindre op, når dagene bliver koldere. Dit hus bliver varmet op på grund af solen. Mindre opvarmning er bedre for miljøet og sparer også penge på pengepungen.

Tørring af tøj
Dit tøj tørrer godt i solen. Jo mere sol, jo hurtigere tørrer dit tøj.

Ulemperne ved en sydvendt have
Desværre er der også en del ulemper ved en sydvendt have. Nedenfor finder du mere information om disse ulemper.

Altid sol
Fordi solen skinner meget, er du tvunget til at skabe skyggefulde pletter. Konstant udsættelse for UV-stråler er skadeligt for din hud. Du kan også køle af på et skyggefuldt sted, efter du har arbejdet hårdt i haven.

Det kan blive meget varmt
Fordi solen konstant skinner i haven, stiger kviksølvet hurtigt. Har du mange fliser i haven, vil varmen blive hængende længere.

Spray mere
Fordi solen skinner meget, fordamper vandet i haven hurtigere, så du skal sprøjte mere. Et tip er at vande haven tidligt om morgenen, eller når solen er gået ned.

Havemøbler og puder kan falme
Hvis dine havemøbler og hynder udsættes for solen ofte og i længere tid, kan de falme. I vores have er en del pyntepuder allerede meget misfarvede. For at forhindre misfarvning yderligere folder vi ofte parasollen ud, også når vi ikke bruger møblerne.

Huset varmer mere op
Om vinteren er det en fordel, at dit hus varmer mere op, så du ikke skal forbrænde så meget. Om sommeren bliver huset dog mere opvarmet, og varmen bliver hængende i dit hus. Som et resultat bruger du mere energi på at køle dit hjem.

Forsiden af ​​huset er mere følsom over for fugt, alger og mos
En sydvendt baggård betyder automatisk en nordvendt forhave. En nordvendt have betyder mindre sol, mindre lys, mere kølighed og mere fugt. Som følge heraf skal din forhave håndtere planter, der vokser dårligere, og at fortovet vil vokse alger og mos hurtigere.

Hvilke planter klarer sig godt i en sydvendt have
En sydvendt have betyder generelt mere sol. Du havde allerede læst, at mange planter elsker solen. Vil du have lidt inspiration? Så tag et kig på listen nedenfor.

petunier
Ageratum houstonianum (mexicansk)
Salvia (Salvie)
Portulak (portulak)
Elianthus annuus (solsikke)
Artemisia (malurt)

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *